bancair

Sinds 01-01-2008 is banksparen wettelijk mogelijk gemaakt. Banksparen is geintroduceerd met als doel een alternatief te bieden voor de levensverzekering.
Met banksparen is de consument niet langer gebonden aan levensverzekeraars als het gaat om opbouwen van een kapitaal onder fiscale voorwaarden.
De overheid heeft deze wet aangenomen om de concurrentie op de markt te vergroten met als doel de kosten van dit soort kapitaalsproducten te verlagen. Uit diverse onderzoeken blijkt dat banksparen in de meeste gevallen veel voordeliger uitkomt dan een levensverzekering.

Hoe werkt banksparen?
Een bankspaarrekening is een geblokkeerde rekening waarop u (periodiek) geld spaart. De rekening mag alleen worden gedeblokkeerd onder bepaalde voorwaarden. Deze voorwaarden verschillen per spaardoel. Zolang de rekening geblokkeerd is, betaalt u geen vermogensrendementheffing over uw opgebouwde vermogen, hetgeen kan leiden tot fiscaal voordeel.

Wat zijn de voordelen van banksparen?
Het voordeel van banksparen is dat uw inleg -zeker in de eerste helft van de looptijd- minder kosten worden ingehouden dan bij een levensverzekering(veelal beleggingsverzekeringen) of bij een lijfrenteverzekering(veelal beleggingsverzekering). U kunt zelf ook makkelijker zien welk deel van uw inleg wordt gebruikt om te sparen en/of te beleggen, los van de kosten van een eventuele overlijdensrisicoverzekering. Bovendien kunt u als u op een later tijdstip moment wilt stoppen met sparen en/of beleggen gemakkelijker zien welk bedrag er is opgebouwd zonder de ingewikkelde kosten- en afkoopwaardebepalingen zoals bij een levensverzekering.

Banksparen voor uw pensioen (lijfrentesparen)
Met banksparen voor uw pensioen kunt u vermogen opbouwen voor uw pensioen tegen fiscaal gunstige voorwaarden. De stortingen die u doet op de lijfrenterekening, zijn onder voorwaarden fiscaal aftrekbaar in box 1(inkomen uit werk en woning). Daartegen betaalt u wel belasting over de uitkeringen(de feitelijke pensioenaanvulling). Doorgaans is de belasting die u betaalt over de uitkeringen lager dan dan de belastingteruggaaf op het moment van opbouwen, waardoor fiscaal voordeel ontstaat.

Banksparen is simpel, transparant en goedkoop. Er zijn geen dure en ingewikkelde verzekeringsconstructies. In veel gevallen kunnen we banksparen dan ook van harte aanbevelen. Wij bemiddelen in bankspaarproducten van diverse aanbieders. Hierdoor heeft u altijd een passende oplossing. Meer weten?

Wilt u meer weten? Neem dan contact met ons op.